Over mij

OVER MIJ
Dankzij mijn opa (Peet) heb ik al van jongs af aan mijn hart verloren aan al het moois en de kracht van de natuur.  Samen met hem stinkertjes (Tagetes) zaaien, Kaapse viooltjes stekken, besjes plukken, groenten kweken,  enz. vond ik geweldig.

 

Vanaf m'n zesde jaar voelde ik dat mijn hart in de tuinbouw lag: alles zien groeien, bloeien, zaken in elkaar knutselen en de ongelofelijke kracht en rust ervaren die de natuur uitstraalde. Ik herinner mij nog de dag dat ik in het  1ste  leerjaar zat , door het raam naar buiten keek, begon te dagdromen en besefte dat het nog 6 jaar zou duren vooraleer ik naar de tuinbouwschool kon  gaan. Om mijn verlangen te prikkelen, had ik mij tussentijds ingeschreven bij  ‘de jeugdbond voor natuur en milieu’(JNM) . Zo kon ik toch al van alles bijleren over de natuur en allerlei beheerswerken uitvoeren zoals bv. het opkuisen van holle wegen. Samen met mijn ouders gingen we ook regelmatig open tuinen bezoeken, snoei-demonstraties volgen,…


Eindelijk was het zover. het lager onderwijs zat erop. Gesteund door mama en papa mocht ik naar de tuinbouwschool in St-Truiden.  Dat werden 6 leerrijke jaren. Ondertussen begon ik ervaring op te doen met vakantiewerk in de tuinaanleg.  Tevens volgde ik aan de  academie in Genk (SAPK) de opleiding architectuurtekenen. 


In de hogeschool (PXL) volgde ik de opleiding ‘agro-biotechnologie’ specialisatie tuinbouw om me verder in deze materie te verdiepen. Na mijn studies in 2004 begon het te kriebelen om zelf aan de slag te gaan met het ontwerpen en aanleggen van tuinen.  De eerste plannen die ik ontwierp waren op kalkpapier, maar ondertussen ben ik overgeschakeld op  3D ontwerpen. Ik vond deze stap belangrijk omdat het buiten een mooi plaatje ook een meerwaarde geeft op vele vlakken.

WAAROM KIEZEN VOOR MIJ?
Naast het feit dat ik tuinen ontwerp, heb ik ook jarenlang (+ 25 j) praktische ervaring in de tuinaanleg. Daarom is een tuinontwerp voor mij meer dan alleen maar een mooi ogend plaatje. Door het persoonlijk contact met de klant gecombineerd met mijn kennis, passie en ervaring trachten we samen tot de essentie van uw tuinbeleving te komen. Tijdens deze ontdekkingstocht ga ik met de klant op zoek naar de juiste balans tussen vormgeving, functionaliteit en harmonie, waarbij ik rekening houd met de bestaande elementen, de gewenste elementen en de eventueel verplichte elementen. (bv. waterdoorlaatbare verharding)

Tijdens het ontwerpproces hecht ik ook veel belang aan de verbinding van de binnenruimtes met de tuin.  Daar waar we trachten het huiselijk gevoel naar buiten en het tuingevoel naar binnen te trekken, is de keuze van de gebruikte materialen en beplanting van onschatbare waarde. Zo kunnen we het belevingsgevoel van de tuin versterken.


Naast de sfeer en het gevoel die de klant kan ervaren in de tuin, hecht ik ook veel belang aan het praktische gebruik van de tuin.  Een tuin is er in de eerste plaats om van te genieten en te ontspannen  en dient daarom in de mate van het mogelijke onderhoudsvriendelijk te zijn en eenvoudig in uitvoering. Niet alleen het onderhoud, maar ook het praktische gebruik van de tuin zelf is van groot belang.  Een tuin moet functioneel en handig zijn in gebruik.


Tijdens het ontwerpproces denk ik ook na over de duurzaamheid van de tuin en de gebruikte materialen, zodat je niet enkel een mooie, maar ook duurzame tuin hebt, die vanaf het punt dat hij ontworpen is, alleen maar mooier wordt met de jaren                                    "EEN TUIN IS MEER DAN HET GROENE SCHILDERIJ ACHTER HET GLAS"


Doordacht 

&

gePLANtVOORDELEN 3D-TUINONTWERP
Door mijn jarenlange ervaring bij het maken en voorstellen van 2 dimensionele tuinontwerpen merkte ik dat het niet voor iedereen even eenvoudig was om zich een 2D plan visueel voor te stellen. Hoe zou het er in de werkelijkheid gaan uitzien? Dit trachtte ik dan telkens wat bij te sturen door vergelijkbare foto’s te tonen, maar ook dit beantwoordde niet aan de werkelijkheid.


Vanuit deze bekommernis is mijn zoektocht gestart om mijn plannen toch op een meer visuele manier te kunnen tonen.  Ik ben dan gestart met een opleiding ‘3D-tuinontwerp tekenen’. Tijdens mijn  opleiding heb ik ontdekt dat 3D tekenen meer positieve voordelen heeft dan enkel het visuele aspect.  Zowel voor mij, als voor de klant en ook de latere uitvoering van de aanlegwerken.


Doordat de tekening 3 dimensionaal is, kunnen we een tuin vanuit alle standpunten bekijken en vroegtijdig mogelijke problemen opsporen die we anders pas ontdekken bij de uiteindelijke aanleg. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan het uittekenen van trapconstructies, hoogteverschillen bij het plaatsen van keerwanden, plaatsen van omheiningen waarbij we uit de 3D-tekening kunnen zien en zo kunnen bepalen of ze wel hoog genoeg zijn (om inkijk te beperken), beplanting in ware grootte en omvang simuleren alsook  de snoeivormen van haag/plantenmassieven, …


Nog een extra voordeel dat we uit de tekening halen is de stand en de invloed van de zon op de tuin. Waar zijn er schaduwplekken?  Waar voorzien we best een zonneterras?  Gaat de boom of het huis van de buren niet te veel schaduw geven?  Deze informatie kunnen we dan gebruiken bij het beplantingsvoorstel.


Een tuinontwerp moet voor zich spreken, het gevoel geven dat je tuin er al is en dat je alles visueel voor je ziet.  Met andere woorden , één blik op je tuinontwerp en  je krijgt al zin om van je tuin te gaan genieten!